Delavnica: kogeneracija na zemeljski plin

Podjetji Megaenergija in TES sta skupaj sodelovali na strokovni delavnici z naslovom Kogeneracija na zemeljski plin, ki jo je 8. 12. v Mariboru organiziralo Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina.

Saša Rodošek s podjetja TES je predstavil delovanje kogeneracijske naprave v večstanovanjskem objektu na Gospejni ulici v Mariboru, ki smo jo namestili lani in smo bili tudi investitor projekta. Stanovalci so že v prvem letu delovanja naprave dosegli pomembne prihranke pri porabi zemeljskega plina, tako v zimskem kot tudi v poletnem času:

  • v februarju 2011 se je poraba zemeljskega plina zmanjšala za 13,7 odstotka (v primerjavi z letom 2009) in so porabili 3.157 m3 plina manj. To ob današnji ceni plina pomeni 1.945 EUR prihranka v enem mesecu,
  • v juniju 2011 pa se je poraba plina zmanjšala kar za 40,4 odstotka in so porabili 1.949 m3 plina manj kot v juniju 2009, kar pomenil 1.201 EUR prihranka v enem mesecu.

Celotno predstavitev projekta si lahko ogledate na tej povezavi (.pdf, 3,9MB).

Več kot 100 udeležencev se je tekom celotne delavnice lahko seznanilo še z delovanjem kogeneracije na zemeljski plin, sodobnimi tržnimi in tehnološkimi trendi ter kako strokovno in finančno uspešno izvesti projekt postavitve kogeneracije.

Saša Rodošek, TES

Megaenergija d.o.o.

Preradovičeva 42, 2000 Maribor
info@megaenergija.si